Hur solceller fungerar

SNABB FAKTA

Hur fungerar solceller?


Solcellerna är uppbyggda av olika lager av halvledande material. När en ljuspartikel (foton) träffar övre lagret av en solcellspanel slår den ut elektroner till det undre lagret. det är så de producerar el. Eftersom det inte finns några rörliga delar och inget som behöver bytas ut har solceller en väldigt lång livslängd, flera årtionden. 

Solen


Solen skickar ut ungeför 10.000 gånger mer solljus mot jorden än vad människan gör av med, det handlar bara om att utnyttja den!

Moln


Hur fungerar solceller en molnig dag?

Solsceller reagerar på ljuspartiklar skickade från solen, det betyder att så längde det är ljus för att se så genererar solcellerna el, i viss mån. Självklart producerar mer el en solig dag.

Strålning


Solens strålar är ljus, även kallad elektromagnetiska strålning. Den elektromagnetiska strålningen finns överallt på jorden, det handlar bara om att utnyttja den!

Solens energi är ständigt förnybar, den kommer inte ta slut inom överskådlig tid (minst 4 miljarder år)

Jorden


Jorden tar emot 173.000 TW soljus . Fördelen med solceller är att de kan användar över hela jorden, av alla på hela jorden. till skillnad från kol, olja, gas osv som inte finns överallt.

Solceller + värme?


Behöver det vara varmt för att soleller ska fungera? många tror att det är värme som gör att solceller producerar el men så är inte fallet. Man förknippar endast sol och värme med varandra. Tvärt om, blir det för varmt eller för kallt så påverkar det solcellernas effektivitet. lagom är bäst!

Förnybart


El från solceller är förnybar, fri från utsläpp av växthusgaser och den kan produceras utan att störa djur, natur eller människor.

Idag produceras ändå väldigt lite el med hjälp av solceller i Sverige, mindre än en procent av elen. Andra länder, som Tyskland och Danmark, har däremot satsat mer, trots att de ligger ganska långt från ekvatorn. I Tyskland finns till exempel över en miljon solcellsanläggningar och Tyskland får mer än 8 procent av sin el från solceller. 

Someone saying something nice about what you do is priceless. Click here to add a quote from a customer or a fan.

Adam Kohn, Client

HAR DU NÅGRA FRÅGOR?

Hör gärna av er till oss - VI skulle uppskatta det!